...Trött...

Nog känns de att man är rätt så sliten efter att ha jobbat hela förra veckan och helgen samt igår sen att man skulle sitta hamnvakt de gjorde dock sitt spår höll på att avlida imorse då ja rulla från hamnen vid 6 tiden höll på o somna ett flertal gånger men de gick ju bra iaf :D.

idag så har ja bara gått halv dag på jobbet var så jävla seg i skallen så ja tog ut en halv dag o de va fan skönt o få fa hem o sova ett tag, Sen va ja o såg på då Älsklingen sjöng och spelade musik med resten av dom på sommar kyrkan O hon va så duktig på o sjunga thihi :).
men bästa låten var då utan tvekan Summer time blues ;)

Sen bar de av o hämta farsgubben på jobbe o fa o posta nå grejjer sen har ja bara glidit runt i byn med en massa o snart är de lägg dags för min del iaf.

Imorron blire ju också o hämta bössan ska bli nice sen lämna in ny licens o hämta en i sundsvall nästa vecka :D

aja vi höres!


Bäverjakt i STUGUVATTENKÄLEN 11/5 - 15/5 med klassen -09

Här kommer en dagboks berättelse om hur våran jakt resa var i våras med klassen till dom björntäta jämtländska skogarna i strömsund Dock mycke text men värt att läsa :D.. ENJOY!

Bild på dom som var med på jakten från klassen =)Mån 11/5.

Dagen startade med att resans gruppenfuhrers, ( Roger "han som såg bjern" Åkerström och Mats "bäverkungen" Lidén) samlade ihop truppen efter morgonfikat på skolan. Ett visst svinn blev det direkt då Jönsson glömt statliga jaktkortet hemma så nu var det bara 9 tappra kvar.

Men inga sura miner för det utan mat och skaffning för hela veckan lastades in i bussarna tillsammans med vapen och packning så vid halvniosnåret så rullade den lilla karavanen söderut lotsandes av en GPS från Garmin, för vilken normal människa hittar till Stugevattenkälen ?

Första anhalt blev Statoil i Persön där priserna för vissa skulle vara humana så tempot på resan fick en tuff start. Nästa bensträckare blev i Skellefteå där de eminenta chaufförerna fick lite koffeinhaltig dryck i sig för att orka hålla ner högerfoten, efter rasten så var det raka spåret till Åsele dit färden gick via Lycksele.

Till Åsele kom vi ca 15.00 så nu skulle de knorrande vommarna fyllas med rykande pizza var det tänkt men den lokala pizzaknådaren hade tagit ledigt måndag och tisdag så det går nog hett till på helgerna i Åsele då han behövde denna extra tid för att vila upp sin lekamen.

Men som tur var fanns timmergrillen som nu fick fräsa på hamburgare och kebabtallrikar för hela slanten och som i sin tur frestade på skolans budget via faktura.

Efter den delikata maten så fortsatte färden mot Stugevattenkälen via Junsele och vi anlände dit ca 16.30.

Väl framme så välkomnades vi av vår värd Bert Mårtensson som informerade lite om boendet och allmänt hyfs så när sängarna var bäddade var det dags för lite jaktinformation och bäverfilm så vi visste hur de små gnagarna såg ut.

!8.30 rullade bussarna ut från förläggningen för den första kvällens bäverjakt och till hjälp att lotsa ut oss hade Bert jaktkompisen Peter från Backe.

När hela skaran samlades in runt elvatiden så hade många sett bäver men bara en fått skjuta, nämligen Marcus Wennberg som redan tidigare i år gått lös på Överkalixbävrarna så hans rutin gjorde nog viss inverkan denna första kväll.

Några mackor blev det sedan innan bäddarna fylldes av uttröttade jägare spända av förväntan inför nästa dags gryning.Tisdag

12/5-2009

Revelj kl. 02.45 så det var många ögonlock som var hängande men alla var med denna första morgon som bjöd på en gnistrande soluppgång.

Även Jakob var med fast han hade viss tvekan natten innan.

Efter en snabb fika så blev vi utposterade på samma områden som kvällen innan så nu var det bara att vänta för alla ivriga skyttar.

Själv satt undertecknad vid kalvkroken ( En sjö som hyste en gigantisk bäverhydda och där "kunojakt" nedlagt en stor bäverhona helgen innan oss).

Kvällen innan såg jag en bäver men den plaskade bara åt mig innan den simmade till hyddan så nu var jag ute efter revansch.

Runt sexsnåret så kom en bäver simmande och efter många turer så blev det skott i vattnet och den blev liggande 20 meter ut så den fick vänta på bärgning till senare.

Efter ytterligare en timme så smög jag mot hyddan och fick se ytterligare en bäver som satt och åt därvid. Som tur var så fanns det en rotvälta vid stranden där fullgott stöd kunde erbjudas då avståndet var ca 100m.

När så bävern klättrade upp på hyddan så sköt jag bävern på "topp".

Slut skott !!!, och när jag till sist hittade ytterligare en patron till 222:an längst ner i fickan och fick in hyddan i kikarsiktet för att se hur det gått så sitter bävern där igen så det var bara att klämma till igen, men var det samma bäver ?

Nu var det bara att ta tjuren vid hornen eller bävern i svansen och börja med bärgningsjobbet för visst var det tre stycken som fått stryka med.

Första bävern lyckades jag få tag på via mitt ultraspö som alltid finns i ryggsäcken, men nu kom den stora utmaningen med hyddan !

Men efter vadande upp så att även skrotum blev nedkylt så kom bävrarna till land men med följd att telefoner och annan tenisk apparatur blev uppblötta, för vem kom ihåg att tömma fickorna innan?

11.00 kom så bussen och hämtade upp mig och då berättades det att även Jakob hade skjutit en bäver på 15 kg så det var tur att hann inte förverkligade sina planer på sovmorgon som inte var långt borta.

Dom bävrar som jag sköt vägde 15kg, 10kg, 5kg så det var i alla viktklasser.

Bjernroger hade nu denna första morgon gjort en riktig hotellfrukost för att vissa på vilken nivå vi ville ha ribban på inför resten av veckan.

Så efter gröt, ägg, smörgås, kaffe m.m så blev det ryggläge för de flesta förutom för dagens skyttar som hade ett gediget arbete med att flå och stycka bävrarna för framtida delikata gourmemiddagar.

Även Kim var vaken och han jobbade frenetiskt med både bastun och badtunnan så efter flåningen blev det bastu för dom som inte ville lukta "bäver" själv.

Nämnas kan att bastun inte var smockfull utan bingarna häftade fast de flesta av gänget.

Efter tvagningen så var det lunch och för dagens meny stod Överkalixligan

Marcus och Daniel som fräste ihop pytt i panna för hela slanten.

Åter ryggläge då vommarna fyllts till bristningsgränsen förutom för de med kökshandräckning som fick stöka till efter lunchen men nu var det fokus inför kvällens vakjakt.

Bert och Peter från Backe rekade lite nya marker och efter att ha åter inmundigat lite föda bestående av hamburgare så avgick färden mot bäverland 17.30.

Denna kväll satt jag och Kim vid den lilla tjärnen med sen stora bävern men lugnet inföll och bävern som visat sig tidigare dar hade nog lite "komp" att ta ut för vi fick då inte se en svans ens.

Men på andra ställen hände det saker då Jakob sköt på en bäver vid storabborrtjärn under överinseende av guiden Bert och Bjernroger och efter det fick han det nya smeknamnet "Mittibom" av vår värd för den bävern simmade glatt vidare.

Drugge frestade även han på en bäver som satt och betade trettio meter bort och döm om hans förvåning då den trots håravfall fick sig i vattnet så även här blev det inget skinn till salu.

Så chanser fanns det allt, och det var då Arvid och Kim "såg" bjern i dunklet på järnvägen så det fanns även lite att utröna kring lägerelden.

Framme vid förläggningen 23.30 och sänggående ca 00.30 efter lite kvällsmat och genomgång av Bert inför morgonpasset. Peter från Backe sov över hos oss denna natt som inte blev så lång för de som orkade ställa väckarna.


Onsdag

13/5

Åter revelj 02.45 och denna andra morgon så var det vissa som vilade sig i form och några av dessa var våra guider som tog ut lite komp i form av vila medans vi som var pigga och alerta masade oss ut i den tidiga morgonstunden.

De jägare som även åberopade komp var Kim, Marcus och allas vår Bjernroger.

Vädret vår lysande och Arvid blev utsedd som busschaufför och pytsade ut ett gäng söderut medans jag åkte norrut på jakt efter de små gnagarna.

Daniel sköt denna morgon en 5 kg:s bäver vid hyddan där han dagen innan såg en då bussen redan hämtat upp honom så nu hade revanschen kommit.

Anton lyckades skjuta sin första bäver då han i nästan självförsvar nedlade en "bjässe" på armlängds avstånd men ingen kunde ta fel på jägarlyckan då han bärgade sin 12 kg:s bäver med snusen hängandes i mungipan, så snart är laxfisket ett minne blott då yrket som professionell pälsjägare nu börjat hägra i fjärran .

Jocke satt som vana trogen vid sin sjö och återigen så simmade bävrarna omkring honom för nu var det till och med två som plaskade och visade upp sig på bästa bävermaner men undra om skotten som var egenhändigt laddade ens fungerade ???, men om det får väl de lärda tvista i all oändlighet för ur Jockes mun yppades inget om sådana fadäser.

Även jag lyckades med bedriften att nedlägga en 15 kg:s bäver vid Rinnån med jättehyddan så morgonens jakt blev totalt sett mer än lyckad och för de som fått sin skönhetssömn förbättrad så är det bara att lyfta på hatten.

Nu vankades "Frukost a lá Bert" som pigg och utsövd tagit på sig kockförklädet men när till och med havregrynsgröten smakade bränt så degraderades han snabbt till kaffekokare vilket han i alla fall lyckades få betyget godkänt för.

Så nu blev det lite aktiviteter före lunch såsom bäverflåning, bastueldning samt bäverrek för Bert och Peter.

Vissa försatte återigen sin lekamen i horisontalt läge tills Anton började skramla med grytlocken 13.30 och tjoa om lunch.

För knappt hade bävergällsdoften tynat för denne storfiskare då lunchsysslorna tvingade sig på men med Bjernroger som hjälp så blev det köttbullar med mos och en brunsås med chilisting och till det en delikat grönsallad så tallriksmodellen var ett faktum.

I och med att tvagning är en dygd så hoppade alla renlevnadsglada i bastun och tunnan medans vissa lurkar åter lade si direkt i bingen men kl. 17.00 var det ilastning i bussarna för vidare färd mot Ok i Backe för tankning av bussarna.

Middan denna dag blev bara lite grillkorv då Innalas lunch ännu låg som ett lock i vommen för de flesta.

Kvällspasset som återigen bjöd på strålande väder blev i trakterna kring Backe och när alla var utposterade och Bert, Peter och Bjernroger just hade börjat grilla sina korvar inför myskvällen så ringde telefonen plötsligt.

En lätt upprörd Drugge som hade hört gulturala läten bakom sin rygg och insåg snabbt att om det var en bäver så var det inget för hans kaliber så det enda rätta var nog att lägga benen på ryggen och invänta Bjernroger med taxin.

Innan ens korvarna svalnat så var Bjernroger och Peter i Backe på plats och vem stod inte först i taxikön, jo just björn själv som inväntade bussen på två ben.

Men taxin rymde bara en passagerare och Drugge hade bokat först så det var bara att lufsa vidare för vår lurvige vän från skogarna.

Allt annat kom i andra hand denna björnkväll och även bävrarna verkade ligga och skaka i hyddorna för inte någon blev skjuten och när vi kom till Stuguvattenkälen så var hungern stor då korvpartyt blivit avbrutet så plötsligt så nu skulle kock Innala från Haparanda visa sig på styva linan.

Nästan i Bertklass fräste han hamburgare med en liter olja i stekhällen och avslutade det hela med en flambering med dryga metershöga lågor så kolbitarna som skulle mellan bröden var en aningen förminskade och med en annan kulör än brukligt.

Nåväl, vi åt ju rejält till lunch så knorrandet från magarna var inte allt för störande då sänghalmen entrades ca 23.30 efter sedvanligt taktikupplägg av Bert inför morgonracet.

Torsdag

14/5

Revelj 02.45 som vanligt men en lite tunnare trupp denna ljuvliga morgon då Kim och Andreas redan kvällen innan ansökte om frisedel.

Men även Innala och Daniel gav upp efter ett uppstigningsförsök då sängvärmen var alltför lockande i denna tidiga morgontimme.

Vi övriga tappra rullade ut med bussarna i lätt regn, men vad biter på ivriga bäverjägare då detta var sista morgonpasset.

Med svarta ögon och mord i blicken erövrades så bäverland med stordåd i sikte.

Men som vanligt när tron blir för stark så går det åt pipan och när ryktet att både Arvid och Jakob sovit i bussarna så var det inte så många pipor kvar som vaktade på gnagarna.

Det enda av vikt som hände denna morgon var att sydgänget ringde och väckte upp Bert för att fråga om grävlingen var lovlig för just en sådan visade upp sig för herrarna men det blir nog ett omprov på jakttidtabellen för just dessa då vi kommer hem.

Även Jocke fick denna morgon lomma hem med svansen mellan benen då han lånat Bjernrogers kastspö i tron att han lätt skulle fiska upp de två bävrar som gäckat honom dagen innan men de kommer allt att plaska vidare även sen vi åkt hem.

I och med att inga bävrar behövdes flås så blev det rast vila för samtliga efter lite egenhändigt gjord frukost då stjärnkockarna för dagen tagit tidig time out.

De enda som gjorde ett rejält dagsverke var Bjernroger och Bert som kippade ut med ett gäng saltstenar och Bjernroger insåg i denna stund att lite spinningträning vid hemkomsten inte blir alldeles fel då Bert verkade helt oberörd efter denna kraftprövning.

13.00 serverades så dagens lunch och hade den varit på en restaurang så hade konkursen varit ett faktum då utspädd mexicanasoppa inte är något som rekommenderas inför stortag, men ingen skugga skall falla på kockarna ( Andreas och Jakob ) då detta var det enda som var kvar i skaffningen att laborera med.

Återigen tvagning i bastu och tunnan för de renlevnadsglada innan Peter i Backe kom och hjälpte till med utsättning av jägare inför sista kvällen då det var speciellt viktigt att försöka få de som inte skjutit någon bäver till skott.

Så dessa herrar fick kvällen till ära välja vars de ville sitta.

En nyhet för kvällen var att Innala agerade bodyguard åt Drugge då mötet med björn ännu satt etsat fast på näthinnan och vår vän från Haparanda hade ju tidigare i veckan visat prov på kunskap i närstrid! !

Men innan avfärd så skrek magarna igen för den lilla näring som fanns i soppan var förbrukad, så lite hamburgare och grillad korv höjde stämningen och hoppet om stordåd inföll på nytt i solskenet vid uteplatsen.

Vår bodyguard gjorde ett tappert försök att lotsa Andreas till skott men bävern fick nog av sms och bortviftande av mygg innan den vände på 20 meters håll

Även Kim som kvällen till ära fick sällskap av Daniel såg bäver och frestade på ett skott vid lilltjärnen med jättebävern då den satte sig en bit från hyddan för att äta.

Sorgligt nog så blev det miss då hållet var lite styvt men det var enda chansen på denna bäver som visat sig vara en svår rackare sedan tidigare.

Jocke som varit själv med Berts bil såg ingen bäver men kom ändå hem med två bäverpinnar som bodyguard Innala beställt då han inte ansåg sig hinna ta dom själv med det nya jobbet, och det är klart att söker man pinnar i vassen så flyr nog gnagarna ganska snabbt så Jocke såg givetvis ingenting.

Men Arvid räddade kvällens ära då han lyckades fälla bävern vid järnvägsbron som gäckat honom tidigare.

Bärgningen av bävern som inte var någon liten rackare utan veckans största på 19 kg blev lite dramatisk, men till slut så kom allt Arvid om än med blodiga kalsonger och stinkandes bävergäll trallandes efter järnvägsrälsen med bävern på släp.

Så i glödlampans knappa sken fick nu bäverskytten pälsa av det begärliga viltet med gälllukten i näsborrarna då bävern var "väl" skjuten dagen till ära.

Viktor och Jakob hade också en bäver på sitt pass men den visade bara upp sig i vattnet på bästa mannekängmanér och bara för att Bjernroger lånat ut sitt kastspö till Kim och Daniel ville man inte fresta på ett skott i vattnet då badtemperaturen ännu inte kommit upp i nivån behaglig än.

Så det var bara att lyfta på hatten till ett smartare villebråd även fast Jakob var tvungen att släpa bort den frustrerade Viktor som inte ville ge sig.

Allt hade nu varit frid och fröjd om inte Jakobs kniv hade blivit förlagd i stridens hetta vid passningen av Arvids bäver och det uppdagades ju inte förrän morgonen efter till lagom förtret för knivägaren så det var bara för Arvid att masa sig efter dyrbarheten i den tidiga morgonstunden.

Runt midnatt så summerade Bert veckan och så lämnade han och Peter oss för en sista natts sömn,


Fredag

15/5


Revelj 05.00

Gröt, kaffe m.m innan den stora städorgien bröt ut.

Jocke duschade väl så länge till Arvids förtret just därför att han luktade gäll och bäverpung efter nattens övningar vilket kan ha en dubbelbottnad innebörd.

Morgonhumöret hade väl inte heller sin allra bästa dag efter starten då rumskompisarna kastat diverse prylar på honom för att få tyst på mobilväckaren.

Dessutom var duschen Jockes ansvarsområde så han var väl tvungen att testa den ordentligt,

Urstädandet av stugan avklarades med visst kverulerande men till slut (08.30) så rullade bussarna norrut efter nytt vägval av vår bilgps

I rask takt så kördes de 50 milen med bara ett stopp i Skellefteå för lunch,

Så 15.30 anlände vi som inte hoppat av på vägen till skolan och en händelserik vecka var till ända.

Summa summarum så skall alla inblandade denna vecka och då speciellt Bert och Peter ha en stor eloge då det har varit väldigt trevligt med glatt humör och glimten i ögat hela tiden.

Nämnas bör också att en viss melodi etsat sig fast hos vissa så " Stompin Tom Connors låt snowmobile song" lär ljuda ännu ett tag i hörselgångarna.

Dessutom har vissa med tekniskt kunnande förärats denna låt som ringsignal i mobilen.


Vid pennan / "Bäverkungen"


jobb 24/7

Nu äre slut på denna jobb vecka har jobbat från månda till sönda fy fan att man är sliten o jobb äre de lika så imorgon aja man får se de possitiva PENGAR !!!.

i helgen så har ja varit hos älsklingen vi har grillat o ätit go mat o bara haft de skönt ensam hemma :) fast de har dock varit så förbenat varmt så de har varken gått o vara inne eller ute + att vi båda har bränt oss som fan så o vara i solen är ju då ingen hit iaf :P.

Imorgon så blir de o fortsätta jobba på som bara den mycket o göra Lönen kommer ju också så snart blir de bil köp längtar som fan hähä.


                                                               


RSS 2.0